Amos Oz

Gotovo pola svojega života Joel Raviv proveo je radeći kao špijun. Od Manile do Bangkoka, od Ženeve do Helsinkija – 23 godine svijetom je putovao za izraelsku tajnu službu, a sada je tu, svojevoljno umirovljen u predgrađu Tel Aviva, s kćeri tinejdžericom, svojom majkom i majkom žene koju je volio. Nakon što je cijeli život razotkrivao tuđe tajne i laži, vrijeme je da se napokon pozabavi onima s kojima je živio: zagonetkom života i smrti svoje žene, misterijem bolesti svoje kćeri, tajnom oprosta i ljubavi.
Može li muškarac, pa bio on i vrhunski tajni agent, doista poznati ženu, svoju ili bilo koju drugu? Može li, poznajući je, upoznati sebe?
Roman Poznati ženu suptilan je i veličanstven prozni trijumf Amosa Oza, knjiga koja nas, baš kao i njezina junaka, susreće s temeljnim pitanjima života koji živimo. Odnosi i težina komunikacije, duša i tijelo, požrtvovnost i krivnja... Joelova priča, kao i priče onih oko njega – žena iz njegove obitelji, njegove senzualne američke susjede i njezina brata voajera, neuhvatljive djevojke iz Bangkoka i brbljavog agenta za nekretnine Kranca – puna je zagonetki koje, baš poput kodnog jezika, zahtijevaju dešifriranje. I baš tu Oz nas osvaja. Svojom mudrošću i suosjećanjem, emotivnošću i humorom veliki izraelski pisac čini da istina izađe na površinu, detektivska priča postane egzistencijalistička pustolovina, a u samom srcu romana Poznati ženu zasja ono najvažnije: potreba da upoznamo sebe i one koje volimo.

“Humorno, melankolično, dirljivo... Poznati ženu bogat je roman koji će vas dotaknuti.” – New York Times

“Jezik mu je hebrejski, mjesto radnje Izrael, poruka univerzalna.” – Boston Jewish Times

“Knjiga puna nagovještaja i odjeka, iz prošlosti, iz književnosti, iz Joelova bivšeg života. Poznati ženu izvanredan je roman, istodobno podsjetnik na sposobnost fikcije da pomakne granice izražajnoga i poman prikaz napredovanja njegova glavnog junaka prema mudrosti.” – Daily Telegraph

“Roman koji ne samo da ima čvrstu moralnu strukturu, postavljajući i istražujući temeljna pitanja ljudske prirode, već također blista živopisnim prikazima detalja svakodnevnog života. Doista izvanredno!” – Scotsman

Skip to content